Nvda 2024.1 opraveny chyby v katalogu doplňků a nová funkce formátovaný výběr

Další stabilní verze opensource odečítače pro Windows je venku tentokráte s označením nvda 2024.1
Přidán nový režim řeči, řeč na vyžádání. Když je tento režim řeči aktivní, NVDA automaticky nemluví při změně fokusu a nečte upozornění. Reaguje však na příkazy, které mají něco sdělit, například přečte název okna. V nastavení řeči je nyní možné vypnout ty režimy řeči, které nepoužíváte, takže při přepínání klávesovou zkratkou nvda+s již nejsou k dispozici.



Přidali jsme novou možnost označování textu, která se nazývá formátovaný výběr. Tu lze aktivovat v prohlížeči Mozilla Firefox pomocí klávesové zkratky NVDA+shift+f10. Je-li tento režim aktivován, označení textu provádí přímo prohlížeč. Kopírování textu pomocí ctrl+c tak zkopíruje formátovanou verzi textu do schránky. Ve standardním režimu se kopíruje pouze prostý text.
V katalogu doplňků lze nyní hromadně instalovat, aktualizovat a odebírat doplňky. Stačí vybrat příslušné doplňky a zvolit možnost z kontextové nabídky. Přidali jsme také možnost zobrazit komentáře a hodnocení komunity.
Z dialogového okna hlasového výstupu jsme odstranili nastavení zvukového zařízení a automatického útlumu. Nastavení jsme přesunuli do větve zvuk, která je přístupná z nastavení NVDA a také pomocí klávesové zkratky NVDA+ctrl+u.
Aktualizovali jsme hlasový výstup eSpeak-NG, překladovou tabulku LibLouis a databázi symbolů Unicode CLDR. Přidali jsme nové tabulky pro filipínštinu, thajštinu a rumunštinu.
této verzi je opravena řada chyb v katalogu doplňků, problémy s braillskými řádky, Libre Office, Microsoft Office a zvukem.



Důležité poznámky



  • Starší doplňky již nejsou s touto verzí kompatibilní.

  • NVDA již nepodporuje systémy Windows 7 a 8. NVDA lze nyní nainstalovat do systému Windows od verze 8.1.


nové vlastnosti



  • Nyní můžete v katalogu doplňků označit více doplňků a hromadně je instalovat, aktualizovat nebo odebírat. (#15350, #15623, @CyrilleB79)

  • Přidána možnost otevřít stránku s komentáři a recenzemi v kontextové nabídce doplňků: (#15576, @nvdaes)

  • Přidána podpora pro připojení braillských řádků pomocí standardu Bluetooth Low Energy HID. (#15470)

  • Přidána nová možnost pro označování textu, tzv. formátovaný výběr. Lze ji aktivovat v prohlížeči Mozilla Firefox pomocí klávesové zkratky NVDA+shift+f10. Když je tento režim aktivován, výběr textu provádí přímo prohlížeč. Kopírování textu pomocí ctrl+c tak zkopíruje formátovanou verzi textu do schránky. Ve standardním režimu se kopíruje pouze prostý text. Protože kopírování provádí prohlížeč, NVDA nehlásí, že byl text zkopírován. (#15830)

  • Při kopírování textu v aplikaci MS Word v režimu prohlížení se do schránky zkopíruje také formátování. Všimněte si, že NVDA v tomto případě nehlásí, že text byl zkopírován do schránky, protože o kopírování se stará Word nebo webové zobrazení v Outlooku. (#16129)

  • Přidán nový režim řeči, řeč na vyžádání. Když je tento režim řeči aktivní, NVDA při změně zaměření automaticky nemluví a nečte upozornění. Reaguje však na příkazy, které mají něco sdělit, například přečte název okna. (#481, @CyrilleB79)

  • V nastavení řeči je nyní možné vypnout ty režimy řeči, které nepoužíváte, takže při přepínání klávesovou zkratkou nvda+s již nejsou k dispozici. (#15806, @lukaszgo1)

  • Pokud jste dříve používali doplněk NoBeepsSpeechMode, doporučujeme tento doplněk odstranit a poté vypnout režimy řeči „na vyžádání“ a „pípání“.


ke stažení


nvda 2024.1


Příspěvek byl publikován v rubrice novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *