Nvda 2024.3.1 – automatická aktualizace doplňků a opraveny chyby v panelu emoji a v historii schránky

Jedná se o opravnou verzi, která opravuje chybu v automatickém oznámení o aktualizaci doplňků. Při automatické kontrole aktualizací doplňků již NVDA nezamrzá při špatném připojení.



NVDA vás nyní může upozornit na dostupné aktualizace doplňků. Dále je možné používat normalizaci znaků unicode jak při čtení na braillském řádku, tak při použití hlasového výstupu. To je užitečné při čtení znaků, které hlasový výstup nebo Braillovo písmo nedokáže interpretovat. Tučné a kurzivní verze znaků, které jsou součástí standardu Unicode a které se běžně používají v příspěvcích na sociálních sítích, jsou normalizovány na jejich nejběžnější kompatibilní ekvivalent. Normalizace znaků také umožňuje číst rovnice v aplikaci MS Word. Do aplikace Help Tech Activator Pro byla přidána podpora braillských řádků. Přidány zkratky pro pohyb kolečka myši ve vodorovném i svislém směru. Opravili jsme problémy v panelu Emoji a historii schránky systému Windows 11. Byla opravena oznámení o chybách, ilustrace, popisy tabulek a položky nabídek, které jsou zaškrtávacími políčky nebo přepínači, při prohlížení webového obsahu. Tabulka pro překlad Braillova písma v LibLouis byla aktualizována o nové tabulky pro srbskou cyrilici, jidiš, několik starověkých jazyků, turečtinu a mezinárodní fonetickou abecedu (IPA). Aktualizovali jsme také hlasový výstup eSpeak, který přináší podporu jazyka karakalpak. Nakonec byla aktualizována databáze znaků Unicode CLDR.



Nové funkce



  • Nové klávesové zkratky:
    Přidány příkazy pro pohyb kolečkem myši nahoru, dolů, doprava a doleva. To může zlepšit navigaci ve webových dokumentech a aplikacích s dynamickým obsahem, jako je například Dism++.

  • Přidána možnost normalizovat znaky Unicode rovnoměrně pro hlasový výstup a braillské řádky.
    To je užitečné při čtení znaků, které hlasový výstup nebo Braillovo písmo neumí interpretovat. Tučné a kurzívní verze znaků, které jsou součástí standardu Unicode a běžně se používají v příspěvcích publikovaných na sociálních sítích, jsou normalizovány na jejich nejběžnější kompatibilní ekvivalent.

  • Normalizace znaků také umožňuje číst rovnice v aplikaci MS Word.

  • Normalizaci znaků lze povolit zvlášť pro řečový výstup a výstup do Braillova písma v příslušných kategoriích nastavení.

  • Při spuštění NVDA budete nyní upozorněni, zda jsou k dispozici aktualizace pro používané doplňky.
    Tuto funkci lze vypnout v kategorii „Katalog doplňků“ v nastavení NVDA.
    NVDA kontroluje dostupnost aktualizací denně.
    Kontrolují se pouze aktualizace v určitém kanálu. Pokud tedy máte nainstalovaný doplněk Beta, bude NVDA kontrolovat pouze nové verze Beta.

  • Do aplikace Help Tech Activator Pro byla přidána podpora braillských řádků.


ke stažení



nvda 2024.3.1
Příspěvek byl publikován v rubrice novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *