Nvda 2023.1 vylepšená podpora ve Windows 11 a nové klávesové zkratky

Nezisková organizace Nv Access vydává další stabilní verzi opensource odečítače Nvda s označením Nvda2023.1.



Tato verze zahrnuje celou řadu novinek například bylo přidáno nastavení, které umožňuje určit způsob definování odstavců. Viz Nastavení, část Navigace v dokumentu. Nyní je tedy možné používat navigaci po odstavcích i v aplikacích, které ji nativně nepodporují, například v Poznámkovém bloku a v Notepadu++. Přidána nová klávesová zkratka, která umožňuje zjistit adresu URL odkazu, na kterém se nachází kurzor. Výchozí klávesová zkratka je NVDA+k. Vylepšena podpora poznámek ve webových dokumentech (komentáře a poznámky). Pokud NVDA hlásí, že prvek obsahuje komentář nebo poznámku, je možné si podrobnosti přečíst pomocí klávesové zkratky NVDA+d. Přidána podpora braillských řádků Tivomatic Caiku Albatross 46/80. Vylepšena podpora operačních systémů Windows ve variantách ARM64 a AMD64. Mnoho oprav se týká především systému Windows 11. Aktualizovány knihovny eSpeak, LibLouis, funkce dvojité rychlosti a databáze Unicode CLDR. Přidány nové braillské tabulky pro gruzínštinu, svahilštinu (Keňa) a jazyk chichewa (Malawi).



Upozornění:

Tato verze není kompatibilní se staršími doplňky.




Nové vlastnosti



  • Podpora aplikace MS Excel prostřednictvím UIA: Přidáno automatické hlášení záhlaví řádků a sloupců tabulky.
    Upozorňujeme, že se to týká pouze tabulek, které jsou formátovány prostřednictvím panelu tabulky v nabídce ribbon. Je třeba správně nastavit „První sloupec“ a „Záhlaví řádku“ v části „Možnosti stylu tabulky“.
    To se netýká možnosti definovat záhlaví pro odečítače obrazovky. Tato funkce není v současné době podporována prostřednictvím UIA.

  • Automatický fonetický pravopis lze v současné době zapnout a vypnout také pomocí klávesové zkratky. Tato klávesová zkratka není ve výchozím nastavení definována a lze ji nastavit v dialogu klávesových zkratek.

  • Přidána možnost automatického oznamování nového textu v terminálových konzolích systému Windows prostřednictvím rozhraní UIA, což zlepšuje odezvu a stabilitu.
    Podrobnosti a nedostatky jsou vysvětleny v uživatelské příručce NVDA.

  • V systému Windows 11 ve variantě ARM64 je možné používat režim prohlížení v aplikacích AMD64, jako jsou Firefox, Google Chrome a 1Password.

  • Přidána nová sekce dokumentová navigace a aktuálně jedno nové nastavení: styl odstavce. Umožňuje nastavit, co se považuje za odstavce. Na výběr jsou zalomení jednoho řádku nebo zalomení více řádků. Tímto způsobem je možné navigovat po odstavcích i v aplikacích, které to ve výchozím nastavení nepodporují, například v Poznámkovém bloku a Notepadu++.

  • Pokud je k dispozici více poznámek, NVDA na to upozorní. Pomocí klávesové zkratky NVDA+d lze postupně načíst všechny dostupné anotace pro zaměřený prvek. Například pokud text obsahuje komentář a poznámku pod čarou.

  • Přidána podpora braillského řádku Tivomatic Caiku Albatross 46/80.

  • Nová klávesová zkratka: Oznámení adresy URL zaměřeného odkazu (NVDA+k). Oznámí nebo zobrazí na braillském řádku adresu URL odkazu obsahujícího navigační objekt. Při dvojím stisknutí se URL zobrazí v samostatném okně, kde lze adresu podrobně zobrazit.
    K dispozici je také možnost definovat klávesovou zkratku, která okamžitě zobrazí adresu URL v samostatném okně. Zkratku je třeba definovat v dialogovém okně klávesové zkratky. Funkce je stejná jako stisknutí kláves NVDA+K dvakrát za sebou, ale definování nové zkratky může být užitečné pro uživatele Braillova písma.


ke stažení


stáhnout nvda 2023.1

Příspěvek byl publikován v rubrice novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *